Οι ωραιότερες διαδρομές στην Πάρνηθα.

Πολυπατημένη, γεμάτη κεραίες και λείψανα παλιών σχεδίων, αυλακωμένη από δρόμους, καμμένη πολλές φορές, αστόλιστη πλέον από τα ωραία πευκοδάση της, η Πάρνηθα υπόκειται σιωπηλά το πεπρωμένο της περιαστικής φύσης. Πίσω ωστόσο από την θαμπή όψη που βλέπουμε μέσα από τα νέφη της πόλης μας, κρύβεται ένα πραγματικό μεγάλο βουνό, γεμάτο άγνωστες πτυχές, άσπιλα τοπία και προαιώνια μυστήρια. Και τα μονοπάτια που την διατρέχουν, παμπάλαια και αυτά, μιλάνε για την ιστορία της αλλόκοτης αυτής αττικής νύμφης, παραδομένης και παρθένου ταυτόχρονα.

Όλες οι πιο κάτω διαδρομές περιλαμβάνονται στην πεζοπορική εφαρμογή Πάρνηθα topoGuide.


  • Θρακομακεδόνες - καταφύγιο Μπάφι από τη Χούνη

Η Χούνη είναι η πιο γνωστή χαράδρα της Πάρνηθας. Λίγοι ορειβάτες ξέρουν το όνομα της κορυφής της Πάρνηθας, αλλά όλοι μιλάνε για τη Χούνη, το φυσικό διάδρομο που οδηγεί σαν μονοκονδυλιά από τους Θρακομακεδόνες στο καταφύγιο Μπάφι, στην καρδιά του βουνού. Αγαπημένη διαδρομή των παλιών ορειβατών, το μονοπάτι της Χούνης παραμένει προσφιλές στους Αθηναίους πεζοπόρους και δρομείς, καθώς είναι καλογραμμένο, σύντομο και παραμένει ξέχιονο το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.


Εκκίνηση: Τέρμα λεωφορείου Θρακομακεδόνων

Τερματισμός: Καταφύγιο Μπάφι

Σήμανση: Κόκκινο τετράγωνο, κόκκινα σημάδια, Ο22

Μήκος: 4,4 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 2 ώρες


  • Μπάφι - Σκίπιζα - Μόλα - Μπάφι

Η πορεία καταφύγιο Μπάφι - πηγή Σκίπιζα - πηγή Μόλα - καταφύγιο Μπάφι είναι η πιο δημοφιλής "ορειβασία" στην Πάρνηθα, μια μεγάλη αλλά εύκολη κυκλική διαδρομή που με τη διάρκεια και τα τοπία της γεμίζει τον περιπατητή με τον αέρα και την αίσθηση του βουνού. Η διαδρομή ξεκινά και καταλήγει στο Μπάφι και περνά από την Σκίπιζα, την πηγή που πηγάζει σε μεγαλύτερο υψόμετρο στην Πάρνηθα και την πηγή Μόλα, την μεγαλύτερη "ελεύθερη" πηγή του βουνού. Παλαιότερα η πηγή Σκίπιζα ήταν σημείο συνάντησης φίλων και γνωστών, φυντανιών και παλαίμαχων. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά οπωσδήποτε όλο και κάποιους γνωστούς θα συναντήσει κανείς στις 3 ώρες πορείας.


Εκκίνηση: Καταφύγιο Μπάφι

Τερματισμός: Καταφύγιο Μπάφι

Σήμανση: Κίτρινο τετράγωνο, Ο22, μωβ τετράγωνο, κόκκινο τετράγωνο

Μήκος: 8,6 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 3 ώρες


  • Ο Αη Γιώργης στο Κεραμίδι

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, που δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να διεισδύσει εύκολα σε μια από τις πιο ήσυχες και πιο όμορφες περιοχές της Πάρνηθας, την άνω κοιλάδα του ρεύματος Κεραμίδι. Θα κινηθούμε πάνω σε έναν από τους πιο σημαντικούς παλιούς δρόμους του βουνού, το μουλαρόδρομο που συνέδεε την άλλοτε γεωργική Αμυγδαλέζα με τον κύριο ορεινό πόρο της, την αγροτική ενότητα που είχε αναπτυχθεί στην άνω λεκάνη του ρέματος Κεραμίδι. Κάθε φθινόπωρο, τα ζώα φορτωμένα με τα τυριά του καλοκαιριού, σιτηρά, ρετσίνι και ξυλεία σημάδευαν με τα γυριστά πέταλά τους τους σκοτεινόχρωμους αργίλους της διαδρομής.


Εκκίνηση: Βάση τελεφερίκ Πάρνηθας

Τερματισμός: Άγιος Γεώργιος στο Κεραμίδι

Σήμανση: Μπλε τετράγωνο

Μήκος: 5,1 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 2 30 ώρες


  • Από τη Φυλή στο Κεραμίδι

Η διαδρομή από τη μονή Κυπριανού μέχρι τον Άγιο Γεώργιο στο Κεραμίδι ακολουθεί την παλιά σύνδεση από τη Φυλή (την παλιά Χασιά) προς τις εσωτερικές λεκάνες της Πάρνηθας, από όπου οι Χασιώτες έπαιρναν ξυλεία και ρετσίνι, είχαν καλλιέργειες και διατηρούν ακμαίες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το μονοπάτι συνέχιζε μέχρι το διάσελο Κυράς, από όπου διακλαδιζόταν προς την καρδιά της Πάρνηθας (Αγία Τριάδα) και προς το ρέμα Μποντιά.


Εκκίνηση: Μονή Κυπριανού

Τερματισμός: Άγιος Γεώργιος στο Κεραμίδι

Σήμανση: Πορτοκαλί τρίγωνο

Μήκος: 4,3 χλμ

Δυσκολία: 1/5

Χρόνος: 2 30 ώρες


  • Σπήλαιο Πανός

Η διαδρομή από τη Φυλή προς το Σπήλαιο του Πανός ακολουθεί πιθανότητα τον αρχαίο δρόμο προς σημαντικό αυτό λατρευτικό σπήλαιο. Ξεκινάμε από το τέλος του ασφάλτου της Φυλής και αφήνουμε το μονοπάτι του αρχαίου υδραγωγού για να ανηφορίσουμε αρκετά στο δάσος και να συναντήσουμε τον άξονα του νεότερου υδραγωγού της Φυλής. Σε όλη την πορεία έχουμε συνεχή θέα στο Άρμα και τη χαράδρα τη